poniedziałek, 16 lutego 2015

Zupa z wołowiną i kiełkami


Składniki:
0,5 kg wołowiny
sól, pieprz
puszkę krojonych pomidorów
ząbek czosnku
3-4 plasterki imbiru
łyżka oliwy (lub stopionego masła)
10 dag kiełków mieszanych
natka pietruszki
bazylia, kolendra
słodka papryka

Mięso pokroić w małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 10 min. Czosnek i imbir posiekać. Mięso przesmażyć (ok 5 min) w rondlu na tłuszczu. Dodać imbir, czosnek i pomidory, smażyć 5 min. Zalać 600 ml wody, doprawić solą, pieprzem. bazylią, papryką i kolendrą, zagotować. Dodać kiełki (zostawić troszkę do ozdoby), gotować zupę, aż mięso będzie miękkie. Ozdobić obficie posypane natką i kiełkami.




4 komentarze:

  1. Pięknie to wygląda na zdjęciu więc na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę się zdecydować, czy bardziej podoba mi się przepis, czy zdjęcie.
    Genialnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówiąc szczerze, sam jestem dumny z siebie jeżeli chodzi o to zdjęcie. A zupę naprawdę polecam:)

      Usuń