środa, 28 stycznia 2015

Ślimaczki drożdżowe

Macie ochotę na coś słodkiego do kawy? Polecam drodżdżowe ślimaczki. Można je upiec z dowolnym dżemem, marmoladą lub powidłami. Ja wykorzystałem przechwycony z piwnicy teściowej dżem z mirabelek.




na 12 sztuk

Składniki:

35 dag mąki
7 g suszonych drożdży
5 łyżek cukru
3/4 szklanki mleka
jajko
3 łyżki masła
szczypta soli
dżem, marmolada lub powidła
2 łyżki mleka



W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, odstawić na 10 minut. Do mąki dodać szczyptę soli i cukier. Następnie posiekać z masłem. Dodać mleko z drożdżami i jajko.
Zagnieść szybko ciasto tak by stało się gładkie i elastyczne ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x45 cm.
Tak przygotowane ciasto posmarować cienką warstwą dżemu, a następnie wzdłuż krótszego boku zwinąć w roladę.
Pokroić ją na 12 równych plasterków. Posmarować mlekiem. Piec ok 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu z piekarnika przesmarować wodą lub wodą z mlekiem.






9 komentarzy: