sobota, 6 grudnia 2014

Zupa krem z marchwi i pomaranczy



Składniki:
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
0,5 kg marchwi,
2 pomarańcze,
0,7l bulionu,
masło.

Cebule pokroić drobno wraz z czosnkiem i zeszklić w rondelku, następnie marchewkę pokroić w ćwiartki talarków i wsypać do cebulki. Zalać bulionem gotować ok 20min. do miękkości.
Pomarańcze wycisnąć na wyciskaczu do cytrusów. Po zagotowaniu marchwi i cebuli zmiksować całość, dodać sok z pomarańczy i doprawić do smaku(sól, pieprz, cukier) Na chłodniejsze dni można dodać troszkę imbiru


Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. brzmi pysznie :) na pewno się skusze i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchew i pomarancza? Hmm.... Zrobie z pewnoscia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto. To połączenie daje ciekawy smak.

      Usuń
  3. Nigdy bym nie pomyślała, że można połączyć takie składniki... :)
    Ciekawe jak to smakuje? muszę zrobić też :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jakas swietna nowosc, jeszcze takiej nie jadlam, narobilas mi ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uzupełniająco nie zawadzi szczypta kurkumy.

    OdpowiedzUsuń