sobota, 7 lutego 2015

Pączki z marmoladą


Po długim i ciężkim tygodniu pracy, czas na odrobinę słodyczy. Już niedługo "Tłusty Czwartek" więc chciał bym zaprezentować Wam prosty i smaczny przepis na tradycyjne pączki z marmoladą
(przepis zaczerpnięty z książki "KUCHNIA POLSKA" z 1960r.) 




Składniki:
1 kg mąki tortowej
10 dag drożdży
10-15 dag cukru
ok. 1/2 l mleka
7 żółtek
1 jajko
sól
10 dag masła
1/3 laski wanilii
1 kieliszek spirytusu
sok i skórka z cytryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania
40 dag marmolady, dżemu

Zarobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dag mąki i mlekiem. Gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 20 min).
Masło roztopić, pozostawić do wystygnięcia. Wanilię utłuc z łyżeczką cukru. Utrzeć jajko i żółtka z pozostałym cukrem, dodać do rozczynu razem z mąką, wanilią, sokiem i startą skórką z cytryny. Wsypać szczyptę soli. Wlać alkohol. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Wlewać po trochę masło, jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Zostawić w cieple do wyrośnięcia (ok 10-15 min.) 
Nabierać małe porcje ciasta (ok 4 dag), kształtować małe krążki. Na środek nakładać 1/2 łyżeczki marmolady. Zlepiać dokładnie. Formować kule. Zlepień kłaść na spód na posypaną mąką stolnicę (deseczkę). Po skończeniu ostatniego pączka można już smażyć pierwsze. Zalecana temperatura ok 170 st. C.  Pączki omieść z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Pączki powinny swobodnie pływać. Przykryć pokrywą i smażyć. Gdy zarumienią się od dołu, obrócić szpikulcem do góry i dosmażyć bez przykrycia. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik, osączyć, układać na płaskim półmisku jeden obok drugiego. Gorące oprószyć cukrem pudrem. Gdy pączki zupełnie ostygną można je układać jeden na drugim.


4 komentarze: