wtorek, 10 lutego 2015

Faworki (chrusty), Róże Karnawałowe





Składniki:
2 jajka
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
1/2 laski wanilii
250ml gęstej kwaśnej śmietany
2 kieliszki spirytusu
1 łyżka masła
1 łyżka ocetu
ok. 70 dag mąki
szczypta soli
1,5 kg smalcu
szklanka cukru pudru

Do dużej miski wbić całe jajka oraz żółtka, dodać cukier i nasiona z 1/4 laski wanilii. Utrzeć wszystko do białości. Do puszystej masy dodać śmietanę, masło, sól, ocet i spirytus, Dokładnie wymieszać i stopniowo dosypywać mąkę, powinno mieć konsystencje ciasta makaronowego. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i zwarte.Ciasto rozwałkowywać składać wielokrotnie je składając i ponownie wyrabiając (co najmniej 15min), a na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Podzielić je na 6 części i każdą przykryć miską. Smalec rozpuścić w głębokiej patelni lub szerokim płaskim garnku. Każdy kawałek ciasta rozwałkować (tak jak makaron), kroić na kawałki długości 15-20 cm i szerokości 4-5 cm w każdym zrobić nacięcie i przeciągnąć jeden jego koniec.Wrzucić chrusta jak  się szybko zarumieni, wrzucać następne i przewracać na drugą stronę. 
Za pomocą dwóch widelców wyławiać na bibułę lub papierowe ręczniki, gdy lekko ostygną, oprószyć je cukrem pudrem aromatyzowanym waniliom (wymieszanym z nasionami 1/4 laski wanilii).

Róże formujemy z 3-5 krążków wyciętych szklanką, kieliszkiem, literatką z cienko rozwałkowanego ciasta. Położyć krążki od największego do najmniejszego, po środku mocno przycisnąć palcem by się skleiły, naciąć brzegi, smażyć jak faworki. W środek  każdej róży włożyć kawałek marmolady i przykleić wisienkę.




3 komentarze: