czwartek, 26 marca 2015

Tort kakaowy z malinami


Składniki:
7 jajek
1 szkl. cukru ( do ciasta)
2/3 szkl. kakao
2/3 szkl. mąki tortowej
szczypta soli
6 łyżek likieru wiśniowego
800 ml kremówki 
1/3 szkl. cukru ( do masy)
2 łyżeczki żelatyny
200-300 g malin 


Nagrzać piekarnik do temperatury 170 st. Białka obić na sztywno, dodać szczyptę soli. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier ( mniej więcej po łyżce),a następnie kolejno żółtka.
Kakao wymieszać z mąką. Delikatnie mieszając stopniowo dodawać ta mieszankę do masy jajecznej. Przygotować okrągłą formę 21 cm. Spód wyłożyć papierem, a brzegi posmarować masłem i posypać kakao. Ciasto wlać do formy i piec ok 40 min. Po upieczeniu uderzyć lekko formą z biszkoptem o blat. Biszkopt wystudzić, przekroić na trzy krążki. 
Do gorącej 1/2 szkl. wody wsypać żelatynę i dobrze rozpuścić. Schłodzić, ale tak by została płynna. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Krążki ciasta nasączyć rozcieńczonym likierem wiśniowym, przekładać masą dodając maliny. Udekorować pozostałą resztą malin.



8 komentarzy: