poniedziałek, 2 lutego 2015

Pizzerinki


Dziś chciałem wam zaprezentować pyszne pizzerinki, które można wykonać z ulubionymi składnikami. Ja wykorzystałem dziś szpinak, salami czosnkowe, cebulę i paprykę. Oczywiście nie zabrakło sporej ilości żółtego sera.


Składniki ciasto:
2 szkl. mąki
płaska łyżeczka cukru
3-5 dag  świeżych drożdży
0,5 szkl. mleka
2 łyżki oleju
1 jajko
0,5 łyżeczki soli

Przygotować rozczyn z drożdży roztartych z cukrem. Zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać z kilkoma łyżkami mąki i odstawić na 15 min w ciepłym miejscu pod ściereczką. Po wyrośnięciu rozczyn wymieszać z resztą mąki, jajkiem i solą. Wyrobić ciasto. Dodać olej i dokładnie wyrobić. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części ( lub więcej, w zależności od preferowanej wielkości pizzerinek). Uformować cienkie placki. Wyłożyć na blaszce posmarowanej olejem. 

Pasta szpinakowa:
450 g rozdrobnionego szpinaku
3 - 4 ząbki czosnku
3 łyżki śmietanki 12%
sól, pieprz
oregano

Szpinak pogotować chwilę do odparowania nadmiaru wody. Dodać wyciśnięte praską ząbki czosnku. Dodać przyprawy i śmietankę.

Moje dodatki:
salami czosnkowe
0,5 czerwonej papryki
1 mała cebulka
20 dag sera żółtego

Na uformowane placki nałożyć warstwę pasty szpinakowej, nałożyć dodatki i posypać żółtym serem.
Piec w temp. 200 st. C przez ok 10-15 min


7 komentarzy:

  1. Musi smakować :) Jako tako pizzy nie lubię, znaczy zjem ale nie przepadam , takie maleństwa świetne, tym bardziej gdy samemu się zrobi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Moja miła, kradnę przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  3. a dzisiaj międzynarodowy dzień pizzy - przepis jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne, pysznie wygladają :-) bardzo apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham do szaleństwa pizzę ze szpinakiem :) Wyglądają bosko te miniaturki .

    OdpowiedzUsuń