poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe jest bardzo prostym, tanim i bardzo szybkim przepisem, do którego można dodać praktycznie wszystkie letnie owoce (chodź można użyć owoców z puszki np. brzoskwini) i najważniejsze, że zawsze wychodzi :) Przepis poleciła mi kiedyś koleżanka Małgorzata. 


Składniki:
3 jajka,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
3 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
śliwki.



Jajka ubić z cukrem. Dodać jogurt, olej wymierzać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę. Wierzch ciasta obsypać odrobiną mąki, najlepiej za pomocą sitka. Na cieście ułożyć pokrojone śliwki (dzięki mące nie opadną na dno).
Piec przez około 1 godz. w temperaturze  180 stopni.



Link do oryginalnego przepisu >TU<







  Letnie owoce

13 komentarzy:

  1. Prosty przepis na smaczne ciacho. Więcej chcieć nie można :)
    Swoją drogą.. Pamietam, że moja Mama takie piekła kiedy byłam jeszcze mała. Chciałoby się wrócić do tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piec od dołu, czy z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Piec od dołu, czy z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Piec od dołu, czy z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  5. Piec od dołu, czy z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można od dołu lub z termoobiegiem, ale wtedy trzeba zmniejszyć temperaturę i czas :)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Ja piekę góra i dół w czasie 45 min chyba że patyczek się klei

      Usuń