niedziela, 22 lutego 2015

Kociołek z wieprzowiną

Jeszcze miesiąc do kalendarzowej wiosny. W chłodne dni każdy z chęcią zjadłby pożywne, dobrze doprawione  dania, które mocno rozgrzeją nas od środka. Dlatego proponuje Wam kociołek z wieprzowiny przyprawione ostrą papryką.




Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
olej
3 duże cebule
2 liście laurowe
30 dag małych pieczarek
po pół strąka papryki żółtej i czerwonej
puszka krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku
paczka mieszanki kiełków (np. z ciecierzycy, fasoli mung i soczewicy)
łyżka masła
tymianek
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz




Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Odlać powstały bulion do miseczki. Zrumienić mięso. Przełożyć do rondla. Cebule obrać, pokroić w grubą kostkę, lekko zrumienić na oleju,dodać do mięsa. Całość zalać bulionem i wodą, tak by lekko pokrywała mięso. Dodać liście laurowe, zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 30 min. W tym czasie oczyścić pieczarki (większe pokroić w połówki lub ćwiartki). Dodać je wraz z pokrojoną w paski papryką i pomidorami z zalewą do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Na maśle podsmażyć lekko kiełki, dodać do rondla wraz z posiekanym czosnkiem, tymiankiem oraz pozostałymi przyprawami. Gotować jeszcze ok. 5 min.

4 komentarze:

  1. Na takie rozgrzewające jednogary nie trzeba mnie zimą namawiać, pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Składniki wystarczają na 4 teoretycznie sycące porcje. "Teoretycznie" dlatego, że gdy zrobiłem kociołek i zaprosiłem znajomych na obiad (czyli z moją żoną było nas 4), po zjedzeniu swojej porcji złośliwy chochlik mówił mi: "Gdybyś ich nie zaprosił, było by więcej dla was tych pyszności" :P

      Usuń