niedziela, 25 stycznia 2015

Śniadaniowe muffinki z jajkiem

Przepis na 6 Muffinków




3 płaty ciasta filo
ok. 0,5 kg wędzonego boczku
6 jajek
szczypiorek
oliwa z oliwek do posmarowania blaszki i foremek
sól, pieprz


Boczek pociąć na cienkie długie plastry. Posmarować blaszkę oliwą (można najpierw wyłożyć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Boczek wyłożyć na blaszcze. Piec w ok. 200 stopniach Celsjusza do zarumienienia.
Foremki na muffiny posmarować oliwą z oliwek. Każdy płat ciasto filo posmarować z obu stron wodą, złożyć 3 razy i przeciąć na pół. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć foremki tworząc koszyczki.
Do każdego koszyczka włożyć upieczone paski boczku tak by utworzyły w foremkach pieścienie. Wbić do nich jajka tak by żółtko pozostało całe. Pociąć szczypiorek i posypać nim surowe jajka. Doprawić solą i pieprzem.
Piec około 15 minut do ścięcia białka.



10 komentarzy:

  1. Muszę jeszcze dodać, przepiękne zdjęcia potraw. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przekąska godna eleganckiego stołu
    bardzo mi sie podoba ten pomysł, na pewno go podkradnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i jestem głodna :) Podobno też jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a można zamiast ciasta filo użyć francuskiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie próbowałem. Ale zawsze możesz spróbować i podzielić się tą informacją z nami :)

      Usuń
  6. Czy ktoś próbował z ciastem francuskim?

    OdpowiedzUsuń