niedziela, 25 stycznia 2015

Schab w ketchupie

Przepis od koleżanki Małgorzaty K.




1 kg schabu wieprzowego
duże opakowanie łagodnego ketchupu (wg upodobania)
4-5 średnich cebul
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz

Schab pokroić na cienkie plastry (troszkę cieńsze niż na kotlety). Delikatnie rozbić. Posolić, popieprzyć z obu stron.
Cebule pokroić w prążki, czosnek w plasterki.
Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami schab, cebula z czosnkiem, schab itd. Ostatnią warstwę polać dokładnie i obficie ketchupem.
Piec w zamkniętym naczyniu przez 1,5 do 2 godzin w temp. 130 stopni Celcjusza.
 



3 komentarze:

  1. Mój mąż uwielbia schab więc chyba spróbuję mu to przygotować. Wydaje się że będzie smaczne :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę, ktoś mnie ubiegł z przepisem ;) mój schab w keczupie jest przygotowany na bloga i czeka w roboczych ;))))
    pysznie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rany, aż głód poczułam :))

    OdpowiedzUsuń