środa, 4 marca 2015

Gulasz na ciemnym piwie z nutą cynamonu

Po długiej nieobecności, spowodowanej natłokiem pracy i załatwianiem spraw, prezentuje wam wyjątkowy gulasz na ciemnym piwie. Proponuje podanie z ziemniakami lub ciemną kaszą.


Składniki:
ok. 1 kg wołowiny
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
2 średnie cebule
2 liście laurowe
kawałek cynamonu
szklanka ciemnego piwa
4 marchewki
5 dag suszonych moreli
sól, pieprz.
zmielony kardamon i cynamon



Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Posypać pieprzem. na patelni rozgrzać olej z 1 łyżką masła, podsmaży mięso. Odlać do rondla powstały sos. Zrumienić mięso. Przełożyć do rondla.Cebule obrać, pokroić w półpierścienie, lekko zrumienić na 1 łyżce masła. Dodać do mięsa razem z listkami laurowymi i cynamonem. Podgrzać piwo. Mięso zalać podgrzanym piwem i gorącą wodą tak by ledwo przykrywała mięso. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż zacznie robić się miękkie. Marchewki obrać, opłukać, pokroić na kawałki, dodać do gulaszu. Dosypać opłukane, pokrojone morele. Całość dusić do czasu, aż mięso i marchewki będą miękkie. Pod koniec doprawić gulasz solą i pieprzem, szczyptą zmielonego kardamonu i cynamonu.

3 komentarze:

  1. Najczęściej jadam wieprzowy ale wołowy bardzo lubię. Ten sosik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałem spróbować czegoś innego, stąd te ciemne piwo w sosie.

      Usuń
  2. To musi być wyjątkowo pyszny gulasz... Teraz tylko dobrać dodatki :)

    OdpowiedzUsuń