środa, 18 marca 2015

Ryż z kiełbasą

Z braku pomysłu na obiad, zastosowałem taktykę gotowania "na winie" - co się nawinie, wrzucić do garnka. W ten sposób powstał pomysł na takie oto szybkie danie.



Składniki:
ok. 0,5 kg kiełbasy
3 średnie cebule
4 ząbki czosnku
szklanka ryżu ( najlepiej Carolino)
pieprz czarny
pieprz ziołowy
curry
sól

Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni. Cebule pokroić w półtalarki, czosnek w talarki. Dodać do kiełbasy. Smażyć chwile, często mieszając, by nie spalić cebuli. Wlać 2 szklanki wody, dodać ryż. Gotować ok 12 min. do czasu aż ryż zrobi się miękki. Przyprawić do smaku, pieprzem czarnym i ziołowym, curry i solą.


3 komentarze: