sobota, 31 stycznia 2015

Zupa serowo cebulowa





Składniki:
4 średnie ziemniaki
kawałek wędzonego boczku
2 średnie cebule
kilka ząbków czosnku
20 dag sera żółtego
10 dag serka topionego
2 łyżki słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka masła
sól, pieprz, tymianek

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą. Dodać boczek w całości. Gotować 30 min. Wstępnie doprawić.Wyciągnąć boczek z wywaru, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w półtalarki. Cebulę z boczkiem podsmażyć na maśle do zeszklenia i zrumienienia. Na końcu dodać wyciśnięte praską ząbki czosnku. Do wywaru wrzucić podsmażone składniki, gotować ok. 5 min. Ser żółty zetrzeć i wraz z serkiem topionym dodać do zupy. Gotować, ciągle mieszając ok. 10 min. Na końcu dodać śmietankę, tymianek oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku.

3 komentarze:

  1. pysznie wygląda :) u nas dziś zupa cebulowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale u Ciebie smacznie na blogu aż pachnie. Niesamowicie. Doskonale wszystko wygląda i jestem pewna, że smakuje również wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń