niedziela, 25 stycznia 2015

Sakiewki z mięsem mielonym






1 opakowanie ciasta filo
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 puszka pomidorów w kawałkach
pół średniej czerwonej papryki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki kukukurydzy z puszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła
świeża bazylia
sól, pieprz, ostra papryka
oliwa z oliwek

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Na drugiej łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę do uzyskania miękkości.
Na pozostałym maśle podsmażyć mięso. Pomidory zagrzać, odparować nadmiar wody. Dodać mięso, paprykę, cebulę i czosnek.
Gotować ok. 5 min. Dodać kukurydzę. Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i posiekaną świeżą bazylią. W razie potrzeby farsz zagęścić mąką ziemniaczaną.
Płaty ciasta smarować z obu stron oliwą z oliwek, składać 2 razy. Na środku powstałych kwadratów układać farsz. Łączyć rogi kwadratów tak by powstały sakiewki.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach Celsjusza 20-35 min.


5 komentarzy:

  1. A to spróbuje zrobić niebawem . Tak chrupiąco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :)))) przepis dodaję do zakładek, z chęcią wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ładnie wygląda! Muszę też spróbować zrobić takie cudo ale na pewno nie wyjdzie mi tak pięknie jak Tobie.

    OdpowiedzUsuń
  4. sprytnie to wymyśliłeś :) muszę kupić filo i też zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale boskie ! kradnę jedną :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń