1 średni brokuł
4 jajka
10 pomidorków koktajlowych
podwójna pierś z kurczaka
olej
przyprawa gyros
sól
Składniki sosu czosnkowego:
łyżka majonezu
250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
6 ząbków czosnków
sól, pieprz
Pierś z kurczaka opłukać, pokroić na kwadraciki. Posypać przyprawą gyros, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ostudzić. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić na podłużne ćwiartki, a następnie jeszcze w poprzek na pół. Pomidorki umyć, pokroić w ćwiartki. Składniki delikatnie wymieszać.
Majonez wymieszać dokładnie z jogurtem, wycisnąć praską czosnek, doprawić sos solą i pieprzem.
Piękna sałatka i taka juz Wielkanocna...kolorowa...
OdpowiedzUsuńA widzisz nawet nie pomyślałem, że nadaje się na Wielkanoc. Przepis dostałem od znajomej i zazwyczaj robiliśmy z żoną taką sałatkę na rożne imprezy.
Usuńto ja zamawiam taką na święta ;)
OdpowiedzUsuńależ smacznie i pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńWłaśnie to mi się w niej spodobało. Jest prosta, kolorowa i co najważniejsze smaczna.
UsuńChcę ją zrobić mam nadzieję że będzie pyszna .
OdpowiedzUsuń