2 szkl. mąki
płaska łyżeczka cukru
3-5 dag świeżych drożdży
0,5 szkl. mleka
2 łyżki oleju
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
Przygotować rozczyn z drożdży roztartych z cukrem. Zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać z kilkoma łyżkami mąki i odstawić na 15 min w ciepłym miejscu pod ściereczką. Po wyrośnięciu rozczyn wymieszać z resztą mąki, jajkiem i solą. Wyrobić ciasto. Dodać olej i dokładnie wyrobić. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części ( lub więcej, w zależności od preferowanej wielkości pizzerinek). Uformować cienkie placki. Wyłożyć na blaszce posmarowanej olejem.
Pasta szpinakowa:
450 g rozdrobnionego szpinaku
3 - 4 ząbki czosnku
3 łyżki śmietanki 12%
sól, pieprz
oregano
Szpinak pogotować chwilę do odparowania nadmiaru wody. Dodać wyciśnięte praską ząbki czosnku. Dodać przyprawy i śmietankę.
Moje dodatki:
salami czosnkowe
0,5 czerwonej papryki
1 mała cebulka
20 dag sera żółtego
Swietny pomysl!
OdpowiedzUsuńMusi smakować :) Jako tako pizzy nie lubię, znaczy zjem ale nie przepadam , takie maleństwa świetne, tym bardziej gdy samemu się zrobi :)
OdpowiedzUsuńMniam! Moja miła, kradnę przepis :))
OdpowiedzUsuńChyba "mój miły" :D
Usuńa dzisiaj międzynarodowy dzień pizzy - przepis jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, pysznie wygladają :-) bardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńKocham do szaleństwa pizzę ze szpinakiem :) Wyglądają bosko te miniaturki .
OdpowiedzUsuń