Składniki:
300 g mąki
300 ml mleka
25-30 g drożdży
łyżka cukru
jajko
2 średnie jabłka
szczypta soli
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i pozostawić na 15 min. Resztę mąki wymieszać z solą. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn
i jajko, po czym zostawić do podwojenia objętości. Następnie dodać jabłka, wymieszać.
Smażyć na głębszym oleju (ok.1 cm), wykładać na papierowe ręczniki. Podawać oprószone cukrem pudrem.
i jajko, po czym zostawić do podwojenia objętości. Następnie dodać jabłka, wymieszać.
Smażyć na głębszym oleju (ok.1 cm), wykładać na papierowe ręczniki. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Takie racuchy robiła moja babcia ....:-)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubiłam... Może też spróbuję zrobić... :-D
U mnie zwykle były z proszkiem do pieczenia ale tym bardziej chciałem spróbować czegoś nowego.
Usuńno tak, a potem dzwoni i szczuje mnie :P
OdpowiedzUsuńteż bym takie zjadła, tylko, że moja połówka to potrafi ugotować tylko ryż...z torebki ;))))
pysznie:) drożdżowych racuchów nie robiłam jeszcze ale wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona pychtka, robie czesto dla meza i corki, zeicia i wnukow, bo je uwielbiaja !
OdpowiedzUsuńDo tej pory robilam bez drozdzy, teraz wedlug Twoje przepisu, Malgosiu zrobie drozdzowe ! Na pewno bedzie im smakowac !!
Dzieki za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)
Mniam prezentuja się doskonale. Uwielbiam takie racuszki, szczególnie zrobione przez moją tesciową
OdpowiedzUsuń