Składniki
3 średnie marchewki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 mała pietruszka
1 kawałek selera
plasterek cytryny ze skórką
kilka ziaren ziela angielskiego,
2-3 liście laurowe
4 łyżki tartego chrzanu
0,5 szkl. kwaśnej śmietany
0,5 kg białej kiełbasy
0,25 kg wędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.)
2 żółtka
sól, pieprz
Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny.
Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 20 min.
Z bulionu wyciągnąć warzywa, cytrynę i mięso. Kiełbasę pociąć na plasterki (można wcześniej obrać), wędzonkę na kawałki. Wrzucić z powrotem do zupy. Dodajemy chrzan, ale trzeba pamiętać by nie przegrzać zupy bo chrzan zrobi się gorzki.
Żółtka rozbełtać w miseczce, dodać śmietanę, wymieszać. Dodać trochę gorącego bulionu, wymieszać i wlać mieszając do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
do zupy chrzanowej przymierzałam się kilka razy i jakoś nam się nie składało ;)
OdpowiedzUsuńna wielkanoc byłby to świetny pomysł, więc przepis podkradam ;)
uwielbiam tę zupę!
OdpowiedzUsuńJa próbowałem pierwszy raz i przyłączam się do okrzyku :)
UsuńPachnie Wielkanocą:)
OdpowiedzUsuńChrzan rzeczywiście jakoś nieodłącznie w połączeniu z jajkiem i białą kiełbasą kojarzy się z Wielkanocą. Jeszcze troszkę jest ale już powoli szukam i zbieram pomysły na Wielkanoc.
Usuń