sobota, 24 stycznia 2015

Faszerowany bakłażan

przepis na 4 porcje



2 średnie, umyte bakłażany
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
500 ml przecieru pomidorowego
1 duża lub 2 małe, posiekane cebule
2 posiekane, ząbki czosnku,
2 łyżki umytego, posiekanego, świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku)
125 g mozzarelli
16 zielonych, drobno pokrojonych oliwek
60 g startego ementalera lub innego żółtego sera
niewielka ilość oliwy z oliwek do polania bakłażanów
2 łyżki masła
1/2 pęczka umytej, posiekanej, świeżej bazylii,
sól, pieprz


Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na pół i naciąć w poprzek od strony miąższu.
Bakłażany ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawić je solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20-30 minut.
Pokrojoną cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na maśle aż do zeszklenia. Dodać mięso i smażyć aż mięso przestanie być surowe. Dodać tymianek, przecier pomidorowy oraz pokrojone oliwki. Gotować około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Z upieczonych bakłażanów wybierać łyżką miąższ, posiekać go i dodać do sosu mięsnego. Sos zestawić z ognia, zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać posiekaną bazylię i mozzarellę pokrojoną w kostkę.
Łódeczki z bakłażana faszerować sosem, posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) około 10 minut.

2 komentarze: