czwartek, 26 lutego 2015

Zupa ziemniaczano-cebulowa

Dziś polecam zupę ziemniaczano-cebulową, która jest idealna na jutrzejszy dzień (postny piątek).





Składniki:
2 główki czosnku
3 cebule
4-5 ziemniaków
600 ml bulionu drobiowego
natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
koperek
pieprz, sól

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z główek czosnku odciąć ogonki, nalać po łyżce oliwy do środka główek, zawinąć je w folię aluminiową. piec ok. 40 min. Na patelni roztopić masło, zeszklić pokrojoną cebulę. Wycisnąć do niej upieczone ząbki czosnku. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z cebulą i czosnkiem i smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem dolewając co jakiś czas bulion ( w sumie ok 400 ml). Pod koniec gotowania, czyli po ok, 25 min, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Zmiksować, dolewając resztę bulionu, aż zupa uzyska konsystencję kremu. Podawać z grzankami lub posypaną świeżą natka pietruszki.

1 komentarz: